Żywienie niemowląt – Raport dotyczący odżywiania polskich niemowląt

Żywienie niemowląt – Raport dotyczący odżywiania polskich niemowląt

 Jak się okazuje, aż 61% polskich niemowląt jest źle karmionych! Żywienie niemowląt – Raport dotyczący odżywiania polskich niemowląt.

Żywienie niemowląt - Raport dotyczący odżywiania polskich niemowląt

Wniosek ten udało się uzyskać na podstawie Raportu “Kompleksowej ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia”. Sporządzony został w ramach edukacyjnego programu “1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Wykorzystano w nim ponad 1 tys. wywiadów z rodzicami lub opiekunami dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia, które przeprowadzono w czerwcu i lipcu 2016 r.

Największym błędem popełnianym przez rodziców i opiekunów jest zbyt wczesne rozszerzanie diety niemowlęcia. Powinno to nastąpić najwcześniej po 17. tygodniu życia dziecka, czyli w piątym miesiącu, i nie później niż w 26. tygodniu.

Skutkiem takiego postępowania jest to, że dziecko mniej chętnie spożywa pokarm matki, ma zbyt mało odpowiednich składników odżywczych i zbyt wcześnie jest odstawiane od piersi.

Jakie wnioski jeszcze udało się uzyskać po analizie raportu?

Błędy w żywieniu niemowląt powodują, że 75 proc. z nich (między 5. a 12. miesiącem życia) ma niewystarczającą ilość witaminy D. 30 proc. otrzymuje posiłki dosalane. 61 proc. niemowląt, które nie są karmione piersią, otrzymuje takie same posiłki co rodzice, czyli na ogół ze zbyt dużą ilością soli i cukru.

U dzieci starszych, powyżej 12 m.ż. błędy żywieniowe nawarstwiają się, co jest wynikiem tego, że 88 proc. tych maluchów otrzymuje za mało warzyw i owoców. 83 proc. dostaje posiłki dosalane.  75 proc. z nadmierną ilością cukru. 94 proc. dzieci po pierwszym roku życia uzyskuje z dietą zbyt małą ilość witaminy D. Natomiast niedobory wapnia występują u 42 proc. z nich.

U 85% dzieci w wieku 13-36 m-cy występuje tzw. „dieta gryzowa”, czyli podjadanie między posiłkami. Poza tym, 88% dzieci w tym wieku sięga po przekąski ze stołu. Nie są one dostosowane do ich wieku, nie są wartościowe pod względem odżywczym, zawierają sporo cukru i soli.

32 proc. dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia ma już nieprawidłową masę ciała.

Jak widać kluczowe jest, aby kształtować nawyki żywieniowe dzieci od najmłodszych lat, a nawet od życia płodowego. Unikając popadania w pułapkę popuszczania dietetycznego reżimu, co najczęściej, jak wynika z badań, przypada na okres 2 roku życia dziecka, gdzie dieta malucha zaczyna przypominać dietę osoby dorosłej.

Źródło: nauka.pap.pl

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes