Wino chroni nasze neurony?

Wino chroni nasze neurony?

Wino chroni nasze neurony? Jak się okazuje, metabolity powstałe w układzie pokarmowym, po spożyciu wina chronią komórki nerwowe przed procesami neurodegeneracyjnymi prowadzącymi m.in. do rozwoju choroby Alzheimera.
Wino chroni nasze neurony?

Hiszpańscy naukowcy z Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición w Madrycie, wzięli pod lupę związki pochodzące z rozkładu wina w naszym układzie pokarmowym.
W warunkach laboratoryjnych naukowcy dodali metabolity wina do ludzkich komórek nerwowych narażonych na stres, który w naturalnych warunkach prowadzi do ich dysfunkcji i śmierci. Warunki te są zbliżone do tych, które towarzysza pierwszym etapom rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Same metabolity zostały wyselekcjonowane z moczu i kału osób spożywających wino regularnie.

Jak się okazało metabolity chroniły komórki przed śmiercią z powodu stresu. Co jednak najważniejsze, metabolity uaktywniały się w różnych momentach kaskady sygnalizacyjnej komórki, która prowadzi do jej śmierci.
Co ważne, naukowcy zwracają uwagę, iż aby zapewnić ochronę, potrzebna jest zatem konkretna kompozycja metabolitów. A ta z kolei zależy od populacji bakterii zamieszkujących nasze jelita, gdyż to one rozkładają wino na różne metabolity.
Należy zrozumieć, że różne kompozycje naszych mikrobiomów jelitowych prowadzą do powstawania różnych metabolitów. Co potwierdza, że organizm korzysta z konsumowanego pokarmu na wiele różnych sposobów.
Autorka badań, dr Adelaida Esteban-Fernández, nakreśla, że indywidualne różnice stanowią czynnik, o którym nie możemy zapominać, chcąc zrozumieć wpływ konkretnych pokarmów na zdrowie.

 

Źródło: Rynek Zdrowia/ PAP

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes