To co jadamy ma wpływ na podejmowane przez Nas decyzje

To co jadamy ma wpływ na podejmowane przez nas decyzje

Niemieccy naukowcy odkryli, że dieta bogata w węglowodany i cukry sprzyja zachowaniom negatywnym. Czy wiesz, że To co jadamy ma wpływ na podejmowane przez nas decyzje? Wyniki ich badań zostały opublikowane w piśmie PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

To co jadamy ma wpływ na podejmowane przez Nas decyzje

W eksperymencie wzięło udział 87 ochotników, podzielonych na dwie grupy. Pierwszej serwowano śniadanie bogate w węglowodany, cukry, natomiast ubogie w białko. Druga grupę częstowano obficie białkiem i skąpo węglowodanami, cukrami.

Ochotnicy po śniadaniu rozpoczęli grę, która polegała na tym, że grający dysponuje pewną sumą pieniędzy, którą może się podzielić z drugim graczem. Ten drugi może propozycję zaakceptować, lub odrzucić, ale w przypadku odrzucenia, żaden z tych dwóch grających nie otrzymuje pieniędzy.

Okazało się, że po zjedzeniu śniadania obfitującego w węglowodany, w cukry, aż dwa razy częściej dochodziło do odmowy zaakceptowania przedstawianych propozycji w czasie gry, niż po śniadaniu bogatym w białko.

Zachowania takie są spowodowane modyfikacjami jakie zachodzą w biochemii mózgu.
Po śniadaniu obfitującym w węglowodany wzrasta poziom tryptofanu we krwi, który jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za między innymi wzrost agresywności. To kolejny powód, odkryty przez naukowców, aby minimalizować w diecie ilość cukrów oraz dowód na to, że jakość spożywanego jedzenia wpływa na nasze wybory.

Źródło: Rynek Zdrowia

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes