Tłuszcze nasycone i węglowodany proste na cenzurowanym

Tłuszcze nasycone i węglowodany proste na cenzurowanym

Często spotykając się z Pacjentami w gabinecie sporo mówimy na temat zaleceń zdrowego żywienia. Zawsze pierwsze, co bierzemy pod lupę, to węglowodany proste, powszechnie występujące w wielu wyrobach słodkich, cukierniczych, ale nie tylko. To także  produkty na bazie mąki białej pszennej. Wykluczenie tego typu produktów, a wprowadzenie pełnoziarnistych, nie tylko reguluje poziom glukozy we krwi, ale także dostarcza cenny składników odżywczych. Tłuszcze nasycone i węglowodany proste na cenzurowanym!

Tłuszcze nasycone i węglowodany proste na cenzurowanym

Tłuszcze nasycone, których źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, żółty ser i jajka, mięso, podroby. Ich istotne źródła roślinne to także olej kokosowy i palmowy. Dodatkowo tłuszcze te występują w wyrobach cukierniczych czy gotowych daniach smażonych.

O wpływie na zdrowie tych składników można by podyskutować, są one jednak jednymi  z pierwszych, które w codziennej diecie staramy się wymieniać na zdrowsze alternatywy lub ograniczać te, których nie powinnyśmy się, aż tak bać. Innymi słowy- odpowiednia ilość, proporcja, po prostu zachowanie umiaru.

Nie od dziś wiadomo, że dieta obfitująca w tłuszcze nasycone i węglowodany proste, nie tylko prowadzi do otyłości i problemów zdrowotnych. Nowe wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM), ukazują, że nadmierne spożycie tego typu produktów prowadzi do stanu zapalnego w jądrze półleżącym, części mózgu kontrolującej nastrój. Jądro półleżące jest także częścią układu nagrody. To zapalenie może prowadzić do m.in. depresyjnych, lękowych i kompulsywnych zachowań.

Wyniki przeprowadzonych badań

Badanie przeprowadzone było na myszach, ale otwiera one drogę dalszym, które skupią się nad przeciwzapalną interwencją genetyczną w jądrze półleżącym, które może zahamować rozwój depresji wywołanej właśnie stanem zapalnym.

Wiele dotychczasowych badań wskazywało, że dieta śródziemnomorska zapobiega depresji, właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych.
W najnowszym eksperymencie badacze zidentyfikowali mechanizmy neuronalne, które łączą otyłość z depresją.
Badanie przeprowadzono na zwierzętach, ale naukowcy uważają, że mechanizmy u ludzi są podobne. Daje to szansę na możliwość edukowania i wyjaśnienia jak dieta z ograniczeniem tłuszczy nasyconych wpływać może nie tylko na poprawę stanu zdrowia w chorobach sercowo-naczyniowych, nowotworowych związanych z otyłością czy metabolicznych. Przede wszystkim z powodu problemów neurologicznych i psychiatrycznych, które są coraz bardziej powiązane z nadmierną masą ciała.

Trzeba także mieć na uwadze, że negatywne emocje, w przypadku osób otyłych często występują. Może to mieć przełożenie na wybory żywieniowe, często osoby z nadmierną masą ciała próbują polepszyć swoje samopoczucie nagradzając się jedzeniem właśnie. A to z kolei zwiększa ryzyko zachowań kompulsywnych.

 

Źródło:
www.dietetycy.org.pl
Léa Décarie-Spain, Sandeep Sharma, Cécile Hryhorczuk, Victor Issa Garcia, Philip A. Barker, Nathalie Arbour, Thierry Alquier, Stephanie Fulton. Nucleus accumbens inflammation mediates anxiodepressive behavior and compulsive sucrose seeking elicited by saturated dietary fat. Molecular Metabolism, 2018

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes