Stosowanie słodzików predysponuje do rozwoju chorób

Stosowanie słodzików predysponuje do rozwoju chorób

Jak wynika z badań opublikowanych przez „Canadian Medical Association Journal”, stosowanie sztucznych substancji słodzących, jak aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko powstania otyłości, cukrzycy czy nadciśnienia i chorób serca. Stosowanie słodzików predysponuje do rozwoju chorób….

Stosowanie słodzików predysponuje do rozwoju chorób

Kanadyjscy naukowcy postanowili przeprowadzić analizę 37 dotychczasowych badań, w których wzięło udział łącznie ponad 400 tys. osób i które trwały średnio 10 lat.
Rezultaty nie wykazały pozytywnego wpływu słodzików na utratę zbędnych kilogramów. W perspektywie długoterminowego stosowania wręcz wskazywały na ich związek z nadwagą i otyłością, a także wysokim ciśnieniem tętniczym, cukrzycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Powszechność stosowania słodzików niepokoi naukowców. W stosunku do ilości osób je stosujących, bardzo mało liczba osób bierze udział w jakichkolwiek badaniach, mogących określić ich rzeczywisty wpływ na nasze zdrowie. Naukowcy podkreślają na pewno, że nie mają one związku z możliwością kontrolowania masy ciała, w żaden sposób, wręcz przeciwnie.

Kanadyjscy uczeni idą dalej. W chwili obecnej prowadzą badania nad tym jak słodziki spożywane przez kobiety ciężarne, będą wpływały na metabolizm, wagę i mikrobiom jelitowy noworodków.

Źródło: Rynek Zdrowia/ Polska Agencja Prasowa

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes