Spożycie soli a niewydolność serca

Spożycie soli a niewydolność serca

Wyniki najnowszych badań prezentowanych podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) w Barcelonie sugerują, że wysokie spożycie soli może wiązać się nawet z dwukrotnie większym ryzykiem występowania niewydolności serca. Spożycie soli a niewydolność serca.

Spożycie soli a niewydolność serca

 

Badanie to zostało opublikowane na łamach Medical News Today.

Zarówno AHA jak i WHO zaleca w swoich wytycznych, ograniczenie spożycia sodu w codziennej diecie. Dotychczasowe badania jasna pokazują, iż duże spożycie sodu związane jest z ryzykiem wystąpienia chorób serca czy nadciśnienia tętniczego.

Do najnowszych badań, przeanalizowano dane uzyskane w ramach badania North Salt Lake Karelia oraz National FINRISK Study, prowadzonych w Finlandii w latach 1979 i 2002.
Naukowcy losowo wybrali 4 630 mężczyzn i kobiet w przedziale wiekowym 25-64 lat.
Podczas eksperymentu wykorzystano, tzw. dobową zbiórkę moczu- jako najdokładniejsze badanie oceniające ilość soli w diecie. Aby ocenić spożycie soli, badacze wyliczyli, że 1 gram spożytego sodu odpowiada 17,1 mmol wydalanego sodu. Ponadto uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące ich sposobu odżywiania. Zostały przeanalizowane również u uczestników wzrost, wskaźnik BMI oraz ciśnienie tętnicze krwi, wykonano analizę krwi.

Uczestnicy byli obserwowani 12 lat, podczas których naukowcy mieli dostęp do ich dokumentacji zdrowotnej. Na bieżąco rejestrowano nowe przypadki występowania niewydolności serca oraz zgony spowodowane tym schorzeniem. W trakcie całego okresu obserwacji u 121 mężczyzn i kobiet wystąpiła niewydolność serca. Po dostosowaniu potencjalnych czynników zakłócających, badacze stwierdzili, że wysokie spożycie soli zwiększa w znacznym stopniu, ryzyko występowania tego schorzenia.

Badaczom udało się dojść do wniosku, iż spożycie ponad 13,7 gramów soli dziennie, zwiększało dwukrotnie ryzyko zdiagnozowania niewydolności serca w porównaniu z osobami spożywającymi mniej niż 6,8 grama.
Co ważne, zwiększenie ryzyka wystąpienia niewydolności serca związane ze spożyciem soli było niezależne od ciśnienia krwi.

Źródło:

dietetycy.org.pl

http://www.medicalnewstoday.com/articles/319194.php

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes