Sól jako czynnik wywołujący nowotwór żołądka

Sól jako czynnik wywołujący nowotwór żołądka

Sól jako czynnik wywołujący nowotwór żołądka! Wg Second World Cancer Research Fund, sól zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka aż o 8% przy każdym dodatkowym gramie soli na dzień.

Sól jako czynnik wywołujący nowotwór żołądka

Ryzyko nowotworu żołądka powiązane ze spożyciem soli stawia się na równi z paleniem papierosów i nadużywaniem alkoholu. Wyniki badań opierają się na badaniach na pół miliona uczestnikach. Sugerują też, że u wegetarian i wegan ryzyko spada do ⅔.

W eksperymencie przeprowadzonym przez badaczy, naukowcy poszli o krok dalej, sprawdzając jakie produkty spożywane w diecie, mogą wywołać raka żołądka.
Jak się okazuje konsumpcja kiszonych/konserwowych produktów, solonych ryb i przetworzonego mięsa powiązana była (każdy produkt osobno) z 25% większym ryzykiem zachorowania na nowotwór żołądka.
Może to tłumaczyć, dlaczego Koreańczycy znajdują się w czołówce krajów zagrożonych rozwojem nowotworu żołądka.
Pod lupę wzięta również została słynna zupa miso, w jej przypadku nie zauważono tej zależności. Przyczyną może być reakcja kancerogennych właściwości soli z pozytywnymi właściwościami soi, dzięki czemu efekt może się równoważyć, nie powodując negatywnych konsekwencji spożycia zupy. Dodatkowo jeśli dodamy do zupy czosnku i młodej cebulki, ryzyko może być jeszcze mniejsze.

Przypominamy, iż wedle ogólnych zaleceń WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać  5 gramów, natomiast do celów znakowania żywności wartość referencyjna spożycia soli wynosi 6 g/osobę/dzień. Pamiętajmy jednak, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Dlatego należy zwracać uwagę nie tylko na sól dodawaną do potraw, ale ogólnie na sód zawarty naturalnie w surowcach czy też jego ilość dodaną przez producenta na etapie produkcji.

 

Źródło: M. Rybińska „Zupa miso zdrowa?” dietetycy.org.pl

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes