Soja a rak piersi – jeść czy nie jeść?

Soja a rak piersi – jeść czy nie jeść?

Soja a rak piersi – jeść czy nie jeść? Naukowcy z Tufts University w Massachusetts przeprowadzili badania wśród ponad 6 tys. kobiet z Ameryki Północnej, u których występował rak piersi.

Soja a rak piersi - jeść czy nie jeść?

Okazało się, że wysokie spożycie izoflawonów (1,5 mg, czyli około jednej porcji ziaren soi tygodniowo) było związane ze zmniejszonym o 21 proc. ryzykiem zgonu u kobiet z nowotworami pozbawionymi receptorów hormonalnych.  Stanowią około jednej-trzeciej wszystkich zachorowań na raka piersi), a także u kobiet, które nie były leczone hormonami.

Spożycie izoflawonów, nie dawało żadnych skutków w przypadku kobiet z rakiem hormonozależnym.

Już wcześniejsze badania wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi,
a badania prowadzone wśród kobiet z krajów azjatyckich wskazywały, że izoflawony zwiększają przeżywalność pacjentek.

Aktualne potwierdzenie w najnowszych wynikach badań, jasno określa, iż produkty sojowe, soja, czyli najlepsze źródło izoflawonów powinno znaleźć się jako nieodzowny element zdrowej zbilansowanej diety, każdej kobiety zmagającej się z rakiem piersi.

Źródło: Rynek Zdrowia/ Polska Agencja Prasowa

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes