Słyszeliście już o oleju kameliowym?

Słyszeliście już o oleju kameliowym?

Słyszeliście już o oleju kameliowym? Olej ten zwany inaczej herbacianym, pozyskiwany jest, a właściwie mówiąc- tłoczony z pestek zielonej herbaty. Wytwarza się go z nasion rośliny Camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej, rosnącej na obszarze Chin i Japonii.

Słyszeliście już o oleju kameliowym?

Najnowsze doniesienia naukowe mówią, że olej ten obniża wskaźnik tzw. „złego cholesterolu” LDL  u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy.

Co ważne, naukowcy nie tylko odkryli, że olej kameliowy ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, ale także nie zaobserwowano podobnych rezultatów u osób, które podczas badania spożywały tłuste lub chude ryby.  Dodatkowo nie zauważono znaczących różnic w zaburzeniach metabolizmu glukozy lub stopniu złośliwości zapaleń.

Najczęściej na rynku można dostać olejek z drzewa herbacianego, pozyskiwany z liści drzewa rosnącego w Australii i Nowej Zelandii o łacińskiej nazwie Melaleuca alternifolia- to oczywiście nie ten specyfik, która ma właściwości opisane powyżej.

Oliwa z oliwek Dalekiego Wschodu

Szukając owego olejku należy pytać o 100% olej kameliowy, zwany „Oliwą z oliwek Dalekiego Wschodu”.

Dawką, która wykazała w badaniu tak korzystne efekty było 30ml spożywane każdego dnia, przez okres 12 tygodni.
Badania były przeprowadzane przez fińskich naukowców z University of Eastern Finland , a opublikowano je w „Molecular Nutrition & Food Research”.

Olejek kameliowy nie zawiera aflatoksyn, za to charakteryzuje się dużą zawartością kwasu oleinowego – 78-86%, co nadaje mu właściwości silnie antyoksydacyjne.

Słyszeliście już o oleju kameliowym? – wykorzystanie w kosmetologii

Jest naturalnym kosmetykiem, wykorzystywanym w wielu produktach jak kremy, balsamy, perfumy. Pomaga chronić skórę i zabezpieczać ją przed zmarszczkami. Zatrzymuje promieniowanie UV i sprawie, że skóra jest bardziej sprężysta i delikatna.

Stosowany na włosach wygładza, pomaga opanować puszenie, suchość i szorstkość loków zniszczonych i rozjaśnianych. Sprawia, że stają się jaśniejsze i delikatniejsze. Hamuje proces wypadania włosów i pomaga pozbyć się łupieżu.
Dobrze wmasowywać kilka kropel olejku w paznokcie, aby wzmocnić je i nadać piękny wygląd.

Poza zdrowymi tłuszczami, olej z Camellia jest pełen ważnych składników odżywczych, takich jak witamina młodości- witaminę E, wapń, fosfor, potas. Zawiera także saponiny oraz działający przeciwzapalnie kaempferol i jego glikozydy.

Co ważne olej kameliowy jest bardzo wydajny i można go długo przechowywać na półce w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepsze jakościowo są tłoczone na zimno ekologiczne oleje z nasion Camellia sinensis.

Wartości odżywcze olejku kameliowego przemawiają na jego korzyść. Jesteśmy na TAK 🙂 A czy Wy słyszeliście o tym olejku?

 

Źródło doniesień naukowych:
Ursula S. Schwab, Maria A. Lankinen, Vanessa D. de Mello, Suvi M. Manninen, Sudhir Kurl, Kari J. Pulkki, David E. Laaksonen, Arja T. Erkkil�. Camelina Sativa Oil, but not Fatty Fish or Lean Fish Improved Serum Lipid Profile in Subjects with Impaired Glucose Metabolism – a Randomized Controlled Trial.
Molecular Nutrition & Food Research,
2017

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes