Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet

Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet

Odpowiednią dietą  możemy działać zarówno prewencyjnie jak i leczniczo. Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet. Obecne badania wskazują, że około 30% nowotworom można zapobiec poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Poprzednie obserwacje wykazały, że regularne spożycie żywności wysoko przetworzonej przyczynia się do wzrostu masy ciała u dorosłych.

Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet

 

Jak się okazuje z najnowszych wyników badań, żywność wysokoprzetworzona może sprzyjać powstawaniu raka u kobiet w okresie pomenopauzalnym, ale co najbardziej niepokojące- niezależnie od masy ciała.

Występowanie związku między otyłością a rakiem zostało już udowodnione. Nadwaga jest często przedstawiana jako czynnik ryzyka zachorowania na 13 różnych typów nowotworów (np. rak trzonu macicy, raka nerki, raka wątroby i raka trzustki).

Tym razem naukowcy z Uniwersytetu Arizona Mel i Enid Zuckerman College of Public Health
w Tucson, postanowili sprawdzić, jakie nawyki żywieniowe mogą prowadzić do zachorowania na nowotwór wśród kobiet po menopauzie.

Co wpływa na ryzyko wystąpienia raka u kobiet?

Udało się wywnioskować, iż gęstość energii w diecie (DED), przyczynia się do ryzyka zachorowania na nowotwór. Okazało się, że czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka u tych kobiet nie jest masa ciała, a jakość ich odżywienia. Wnioski te zostały opublikowane w najnowszym wydaniu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Naukowcy zauważyli, że gęstość energii w diecie (DED), odzwierciedlająca jakość odżywiania, koreluje z ryzykiem wystąpienia raka u kobiet, nawet jeśli kobiety te są szczupłe i aktywne fizycznie.

DED jest miarą jakości żywności i jest to zawartość kalorii w pewnej objętości produktu. Im więcej kalorii na gram ma produkt, tym wyższy jest DED.

Naukowcy analizowali dane zebrane w grupie 90 000 kobiet w wieku pomenopauzalnym. Aby określić wpływ DED na ryzyko zachorowania na raka dla uczestników, badacze poprosili o wypełnienie kwestionariusza, który określał m.in. zwyczaje żywieniowe badanych kobiet.

Naukowcy przeanalizowali DED w diecie kobiet po menopauzie i odkryli, że spożywanie produktów o wysokiej gęstości energii wiązało się z 10-procentowym wzrostem występowania nowotworów związanych z otyłością wśród kobiet o masie ciała w normie.

Zespół badawczy podkreśla, że DED nie może być bezpośrednią przyczyną zachorowania na raka. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć, w jaki sposób żywność wysoko przetworzona może odgrywać rolę w podwyższeniu ryzyka zachorowania na raka wśród innych populacji.
Jedyne, co można powiedzieć na pewno, to to, że sama kontrola wagi nie może chronić przed nowotworami związanymi z otyłością. Należy bacznie zwracać uwagę na jakość spożywanej żywności.

 

Źródło:

dietetycy.org.pl
http://www.medicalnewstoday.com/articles/318981.php
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170817092748.htm

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes