Przeciwmiażdżycowe właściwości oliwy z oliwek

Przeciwmiażdżycowe właściwości oliwy z oliwek

Doniesienia chilijskich naukowców zostały opublikowane przez Lipids in Health and Disease. Przeciwmiażdżycowe właściwości oliwy z oliwek! Jak dowiedziono, polifenol o nazwie hydroksytyrozol, zawarty w oliwie z oliwek, ma działanie przeciwmiadżycowe i to dzięki niemu jesteśmy w stanie odwrócić skutki diety bogatotłuszczowej na organizm.

Przeciwmiażdżycowe właściwości oliwy z oliwek

Badania zostały przeprowadzone na myszach, które zostały podzielone na dwie grupy- z dieta prawidłową, z zawartością tłuszczu ok. 10% oraz drugą, gdzie myszom dostarczao 60% energii pochodzącej  tłuszczu w diecie. Skutkiem stosowania diety w grupie drugiej był wzrost stężenia cholesterolu LDL przy stałym poziomie cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol).
Niektórym myszom z drugiej grupy zaczęto podawanie 5mg na 1kg masy ciała hydrokytyryzolu.

U tych zwierząt aktywność enzymatyczna wątroby i skład kwasów tłuszczowych był podobny jak
u myszy, które były karmione prawidłowo.

Według dr Valenzuela- jednego z badaczy, świadczy to o tym, że hydroksytyrozol odwraca niekorzystne działanie diety wysokotłuszczowej. Jego zdaniem polifenol ten może mieć zatem kluczowe znacznie w korzystnym działaniu oliwy z oliwek- co jednoznacznie tłumaczy dlaczego oliwa z oliwek polecana jest w przypadku problemów z poziomem lipidogramu w organizmie.

Polifenol ten obniża również poziom markerów wskazujących na wzrost oporności organizmu na działanie insuliny, jaką często obserwuje się u osób otyłych i na diecie bogatej w tłuszcze. Ten efekt był jednak mniejszy, niż w przypadku enzymów wątrobowych.

 

Źródło: Rynek zdrowia/PAP

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes