Poznaj nowe właściwości składnika oliwy z oliwek!

Poznaj nowe właściwości składnika oliwy z oliwek!

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza, odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”. Poznaj nowe właściwości składnika oliwy z oliwek!

Poznaj nowe właściwości składnika oliwy z oliwek!

 

Zespół badaczy jako pierwszy na świecie wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra vergine) ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi mózgu.

Jak się okazuje, codzienne spożywanie 40 mililitrów oliwy obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., zaś z powodu innych chorób-  o 30 proc.

Jak jednak zastrzegł w rozmowie z PAP prof. Naruszewicz, tak wartościowa jest tylko gorzka, zielonkawa i mętna oliwa extra vergine. Tańsza i łagodniejsza w smaku żółta oliwa zawiera znacznie mniej naturalnych substancji korzystnych dla zdrowia. Ma to związek ze sztucznym nawadnianiem, stosowanym w komercyjnej uprawie oliwek.

Wyniki badań polskich naukowców potwierdzają fakt istnienia fenomenu diety śródziemnomorskiej i tego, że Włosi są najzdrowsi na świecie i to pod każdym względem.

Poznaj nowe właściwości składnika oliwy z oliwek!

Jeśli chodzi natomiast o oleaceinę,  hamuje ona efektywnie stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. Jest to możliwe, ponieważ oleaceina może zmieniać funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów – zaczynają wydzielać przeciwzapalną interleukinę 10. Blaszka staje się stabilna – nie pęka. To szczególnie ważne w przypadku osób z nadciśnieniem.

Co ważne, 20 czerwca br. polscy badacze otrzymali amerykański patent na wykorzystanie oleaceiny. Wkrótce ma być przyznany patent europejski oraz polski.

Zespołowi prof. Naruszewicza udało się wyizolować oleaceinę w formie wolnej od zanieczyszczeń z liści ligustra pospolitego, który należy do tej samej rodziny, co drzewo oliwne. To także zostało objęte patentem i znacznie przybliża możliwości uzyskiwania oleaceiny w formie przemysłowej, która posłuży do produkcji przyszłego leku.

Wzięto pod uwagę ową roślinę, gdyż może rosnąć nawet na słabej glebie i nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych ani nawadniania.

Ponadto leaceina w kapsułkach mogłaby być równie skuteczna, co oliwa, a jej przyjmowanie znacznie wygodniejsze (poza tym kilkadziesiąt mililitrów oliwy ma dużą kaloryczność i przy codziennym spożywaniu może sprzyjać otyłości).

Minusem przesłaniającym spektakularne odkrycie jest to, że wdrożenie produkcji wymaga przeprowadzenia kosztownych badań klinicznych. A jak dotąd krajowe firmy farmaceutyczne nie wyraziły zainteresowania wprowadzeniem oleaceiny na rynek.

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes