Picie kawy obniża ryzyko powstawania raka prostaty!

Picie kawy obniża ryzyko powstawania raka prostaty

Ważna informacja dla Panów- picie kawy obniża ryzyko powstawania raka prostaty, ale tylko tej we włoskim stylu.

Picie kawy obniża ryzyko powstawania raka prostaty

Włoscy naukowcy wzięli tym razem pod lupę, kolejny element ich śródziemnomorskiej diety- odpowiednio przygotowana kawę. Pijaną 3 razy dziennie i zazwyczaj według popularnej w centralnej Italii receptury- parzenia przy bardzo wysokiej temperaturze, wysokim ciśnieniu i bez filtrów.

Badania zostały przeprowadzone na 7 tys. Panów z projektu Moli-sani w centralnych Włoszech. Te zaś wsparto testami w laboratorium, które między innymi wskazało na to, że efekt w przypadku kawy bezkofeinowej prawie nie występował.

Wyniki wskazują na obniżenie ryzyka zachorowania na raka prostaty aż o 53% wśród mężczyzn.
Artykuł pojawił się w ostatnich dniach w International Journal of Cancer.

Źródło: dietetycy.org.pl

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes