Orzechami w raka jelita grubego

Orzechami w raka jelita grubego

 Do tej pory wykazano już, że orzechy mogą chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, zmniejszają nawet ryzyko otyłości. Najnowsze badania sugerują jednak, że mogą być przydatne nawet u chorych na nowotwory. Orzechami w raka jelita grubego!

Orzechami w raka jelita grubego

Dr Temidayo Fadelu z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie wraz ze swym zespołem przeprowadził badania kliniczne, w których uczestniczyło 826 chorych z rakiem jelita grubego w trzecie stadium. To dość zaawansowany etap choroby, w którym nie ma jeszcze odległych przerzutów, ale są zajęte okoliczne węzły chłonne.

U wszystkich pacjentów zgodnie ze standardami przeprowadzono operację usunięcia guza oraz poddano ich chemioterapii.
Zauważono, że ci, którzy spożywali około 60 gramów orzechów drzewnych tygodniowo (19 proc. wszystkich badanych), o 42 proc. byli mniej narażeni na nawrót choroby i o 57 proc. niższe było u nich ryzyko zgonu!

Według autora badania najlepsze efekty dają orzechy drzewne, migdały i nerkowce, a nie orzeszki ziemne, gdyż wykazują one inny metabolizm działania w organizmie.

 Jak widać tak prosty zabieg, jak zwiększenie spożycia orzechów w diecie, może znacząco polepszyć rokowania Pacjentów i wydłużyć ich przeżycie.
Naukowcy planują zbadać czy orzechy będą miały także taki wpływ na organizm na innych etapach choroby.

Źródło: Rynek Zdrowia/ Polska Agencja Prasowa

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes