Olej kokosowy na cenzurowanym

Olej kokosowy na cenzurowanym

Jak się okazuje American Heart Association, zaktualizowało zalecenia i odniosło się do stosowania oleju kokosowego w diecie. Olej kokosowy na cenzurowanym!

Olej kokosowy na cenzurowanym

Ostatnimi czasy olek kokosowy był jednym z modniejszych elementów polecanych w diecie, jako panaceum niemalże na wszystko.
Dietetycy patrzeli na te doniesienia z rezerwą, jednak teraz możemy znaleźć podkładkę na to, iż nie jest to tłuszcz, jak by się mogło do teraz wydawać- idealny.

Według danych American Heart Association 82 proc. tłuszczu w oleju kokosowym stanowią tłuszcze nasycone. To więcej niż w maśle (63 proc.), wołowinie (50 proc.) i smalcu wieprzowym (39 proc.). Eksperci AHA sugerują zastępowanie tłuszczów nasyconych oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym oraz opartymi na nich tłuszczami do smarowania. Jak sugerują badania, taka zamiana może być równie skuteczna, co przyjmowanie leków obniżających poziom cholesterolu.

Jak ogłasza AHA: Ponieważ olej kokosowy podnosi poziom cholesterolu LDL, przyczyny chorób sercowo-naczyniowych i brak jest w nim korzystnych właściwości, odradzamy wykorzystywanie oleju kokosowego.”

Tłuszcze nasycone jak wiadomo podnoszą poziom “złego” cholesterolu LDL, co ma negatywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego. Stąd też zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczy nasyconych, w tym oleju kokosowego– dla osób mających problem z poziomem cholesterolu – do poziomu 6% kalorii spożywanych dziennie.

Źródło:
dietetycy.org.pl, yahoo.com, rynekzdrowia.pl

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes