Nowe rozwiązanie w terapii cukrzycy
Nowe rozwiązanie w terapii cukrzycy to badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Rutgersa (USA), ukazujące, że promowanie wzrostu wybranej grupy bakterii jelitowych poprzez dietę bogatą w różnorodne włókna doprowadziło do lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi, większej redukcji masy ciała i uzyskania korzystniejszego lipidogramu u osób z cukrzycą typu 2.
Tak więc diecie wysokobłonnikowej mówimy TAK
Prowadzone przez 6 lat badania jasno pokazują, że większe ilości błonnika w diecie przywracają równowagę flory bakteryjnej jelit. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (które są produktem beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i skrobi opornej) odżywiają komórki nabłonka błony śluzowej jelita, zmniejszają stany zapalne i pomagają kontrolować apetyt. Ich niedobór związany jest z cukrzycą typu 2 i innymi chorobami.
Wiele badań klinicznych pokazywało do tej pory, że zwiększenie podaży błonnika w codziennej diecie może złagodzić przebieg cukrzycy typu 2.
W trakcie badania, u osób, które stosowały dietę wysokobłonnikową przez okres 3 m-cy, zaobserwowano większe spadki, w tym okresie średniej poziomu cukru we krwi. Zanotowano również szybsze spadki poziomu glukozy na czczo oraz większą redukcję masy ciała.
Dodatkowo zidentyfikowano 15 szczepów bakterii, które bezpośrednio miały związek z poprawą stanu zdrowia. Ponadto działanie bakterii jelitowych przyczyniło się do wytworzenia bardziej kwaśnego środowiska w jelitach. To zaś doprowadziło do poprawy produkcji insuliny i kontroli glukozy.
Naukowcy planują dalsze badania w zakresie mikroflory jelitowej, aby móc określić czy zmiany w jej obrębie są w stanie w większym stopniu wspomóc leczenie cukrzycy.
Źródło: