Nabiał nie taki straszny jak go malują?
Dzisiaj przedstawiamy Wam garstkę doniesień, na temat zawsze wywołujący sporo emocji- spożycia nabiału i mleka. Nabiał nie taki straszny jak go malują?
Jak się okazuje, podczas corocznego wydarzenia organizowanego przez European Society of Cardiology (ESC) – ESC Congress 2018 zaprezentowano badanie, które wskazuje- za wyłączeniem jednak mleka- na bardzo pozytywne właściwości nabiału.
Tym samym naukowcy wskazują, że obecne rekomendacje żywieniowe powinny bardziej liberalnie podchodzić do limitów jego spożycia- szczególnie w kontekście sera i jogurtów.
Co zatem udało się ustalić?
Prof. Maciej Banach z Uniwersytetu Łódzkiego, zwrócił uwagę, że publikowana w 2017 roku meta-analiza wykazała brak związku spożycia nabiału i chorób układu krwionośnego lub ryzyka śmiertelności.
Z drugiej strony duże szwedzkie badanie z 2017 roku wykazało zdublowanie ryzyka śmiertelności w kohorcie kobiet pijących dużo mleka. Przy czym mówimy tutaj o mleku, nie zaś o całym nabiale w ogóle.
Pod tym kątem naukowcy postanowili przeanalizować amerykańskie badanie NHANES 1999-2010. I na tej podstawie powiązano spożycie nabiału z 2% niższym ryzykiem śmiertelności, 8% w przypadku sera. Ryzyko śmierci z powodu udaru mózgu było 4% niższe w przypadku spożycia nabiału, 7% niższe w przypadku spożycia mleka.
Co jednak istotne, analiza 12 prospektywnych badań kohortowych obejmujących ponad 600 tys. osób, potwierdziła te wyniki dla nabiału. W przypadku mleka rosło jednak ryzyko śmierci w wyniku choroby wieńcowej o 4%. Spożycie jogurtów obniżało ryzyko śmiertelności ogółem o 3%.
Naukowcy polecają więc osobą , które spożywają spore ilości mleka o wybieranie tych z niższą bądź zerową zawartością tłuszczu, aby móc chronić się przed negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Jak to u Was z tym nabiałem? Lubicie, jadacie?
My polecamy jako element zróżnicowanej, zbilansowanej i zdrowej diety 🙂
Źródło:
www.dietetycy.org.pl
www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Current-advice-to-limit-dairy-intake-should-be-reconsidered