25-go maja obchodzony jest Światowy Dzień Mleka

Czy wiesz, że…
Dzień ten został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), by rozpropagować spożywanie tego cennego napoju. Pierwszy raz obchodzony był w 2001 roku.

Nazwa „mleko” zarezerwowana jest dla białego napoju pochodzenia zwierzęcego, mimo że roślinne ich odpowiedniki również nazywane są w ten sam sposób. Prawidłowo powinny być nazywane napojami.

Najważniejszym składnikiem mleka jest kazeina- główne białko mleka, a przy tym jest ona podstawowym alergenem mlecznym. Poza tym w mleku możemy znaleźć cukier mleczny- laktozę, która również bywa problematyczna dla wielu pijających mleko. Dzieje się tak często dlatego, iż z biegiem lat w naszych kosmkach jelitowych, enzym laktaza, który powinien pomóc nam strawić cukier mleczny, zanika.

Mleko i produkty mleczne stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia (1 szklanka mleka- 240mg wapnia!) i ryboflawiny (witaminy B2) oraz witaminy B12. Tłuszcz w produktach mlecznych może znacząco się wahać w zależności od produktu, jednak jest on nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A i D. Ponadto w mleku występują znaczące ilości fosforu, magnezu, potasu i cynku.

Na szczególną uwagę zasługują fermentowane produkty mleczne- jogurty, kefiry, maślanki, które dzięki zawartości dobroczynnych bakterii probiotycznych wpływają pozytywnie na organizm, poprzez regulację pracy jelit, systemu odpornościowego czy poprawy wchłanialności składników oraz wpływa na poprawę naszej mikroflory jelitowej.

Alternatywą dla mleka tradycyjnego są „mleka roślinne” powstałe najczęściej z nasion lub orzechów. Są one mniej słodkie od produktów pochodzenia zwierzęcego, mają mniej kalorii, ale jednocześnie zawierają mniej białka (wyjątkiem jest mleko sojowe, które jest bogate w proteiny).  

Ciekawostki

Z kobylego mleka powstaje napój alkoholowy o nazwie kumys (w Mongolii nazywany ajrag). Ten musujący alkohol jest tradycyjnym napojem ludów koczowniczych z Azji Centralnej.

Mleko przez osoby mieszkające w Azji jest całkowicie nieprzyswajalne- ich organizmy wykazują nietolerancję laktozy. Stąd też mleka nie pijają w ogóle: rdzenni mieszkańcy Japonii, Chin, czy wysp Polinezji. Mleka nie piją także obywatele Bliskiego Wschodu czy Południowej Nigerii. 

Najdroższym mlekiem jest to pozyskiwane do celów badawczych. Jednym z nich jest mleko myszy. Aby otrzymać litr tego białego płynu, kosztującego 20 tys. Euro, trzeba „wydoić” aż 4000 gryzoni!

To smacznego, białego na zdrowie!!!

Dowiedz się więcej

5.00 avg. rating (95% score) - 1 vote