Kwasy omega 3 w diecie kobiety ciężarnej
Dzisiaj przedstawiamy Wam trochę doniesień naukowych z dziedziny dietetyki – Kwasy omega 3 w diecie kobiety ciężarnej.
Po raz kolejny badania wskazują jak ważny jest dowóz kwasów omega 3 u kobiet w ciąży, zwłaszcza w pierwszych dwóch trymestrach ciąży. Odpowiedni poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych chroni przed wczesnymi porodami.
Wyniki zespołu badawczego z Harvard TH Chan School of Public Health (USA) we współpracy z Statens Serum Institut w Kopenhadze (Dania) ukazują, że niskie stężenia niektórych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych- a zwłaszcza kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego (EPA + DHA)- może stanowić silny czynnik ryzyka przedwczesnego porodu.
Zdezorientowanie przyszłych mam, niewiedza oraz zalecenia jakoby unikać ryb w diecie ciężarnej z powodu wysokiej zawartości w nich rtęci, doprowadzają do spadku ilości kwasów omega 3 w codziennym menu kobiet ciężarnych.
Konsumenci zatem, powinni zapoznać się z wytycznymi wydanymi w zeszłym roku przez U.S. Food and Drug Administration oraz Environmental Protection Agency, aby dokonywać świadomych wyborów dotyczących najlepszych gatunków ryb do spożywania podczas ciąży.
Wysokie spożycie EPA i DHA może uchronić przed zbyt wczesnymi porodami, a co za tym idzie, z wiążącymi się z nim- zaburzeniami funkcji poznawczych i problemami kardiometabolicznymi w późniejszym życiu tych dzieci.
A gdzie szukać naturalnych źródeł tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych?
Ryby zimnolubne są bogate w EPA i DHA, czyli makrela, sardela, łosoś, tuńczyk, a także dorsz.
Źródło:
S.F. Olsen, T.I. Halldorsson, A.L. Thorne-Lyman, M. Strøm, S. Gørtz, C. Granstrøm, P.H. Nielsen, J. Wohlfahrt, J.A. Lykke, J. Langhoff-Roos, A.S. Cohen, J.D. Furtado, E.L. Giovannucci, W. Zhou. Plasma Concentrations of Long Chain N-3 Fatty Acids in Early and Mid-Pregnancy and Risk of Early Preterm Birth. EBioMedicine, 2018;
www.dietetycy.org.pl