Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie

Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports dowodzą, że ludzie, którzy spożywają żywność bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, mają większą różnorodność bakteryjną w jelicie, co sprzyja lepszemu zdrowiu. Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie.

Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie

Jak wiadomo kwasy omega 3 są kwasami tłuszczowymi niezbędnymi dla Naszego organizmu, co oznacza, że organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować- musi je dostać wraz z pożywieniem.
Ich wpływ na organizm niejednokrotnie został udowodniony- wpływają one na obniżenie poziomu tzw. „złego” cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
 

Niektóre badania sugerują również, że omega-3 mogą zmniejszyć objawy reumatoidalnego zapalenia stawów i poprawić wytrzymałość kości, a także chronić przed stresem związanym z wiekiem i demencją.

W najnowszym i najszerzej okrojonym do tej pory badaniu naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham, we współpracy z naukowcami z King’s College London, postanowili potwierdzić kolejne dobroczynne właściwości kwasów omega 3 na organizm. Tym razem udowadniając związek pomiędzy spożyciem kwasów omega 3 a poprawą różnorodności biologicznej jelit.

Na tą chwile ludzkie jelita i cały mikrobom czyli bakterię żyjące w naszym organizmie, tworzące swoisty eko system, wpływający na naszą odporność i zdrowie, są tematem licznych badań naukowych. Utrata różnorodności bakterii jest powiązana
z szerokim spektrum występujących problemów zdrowotnych.

 

 Związek pomiędzy spożyciem omega-3 a różnorodnością bakterii jelita

Dr Valdes, główny autor badania i inni naukowcy zbadali związek między spożyciem omega-3, a różnorodnością bakterii jelita u kobiet w średnim wieku i starszych kobiet.

Naukowcy przeanalizowali poziom DHA, który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3, a także całkowite poziomy omega-3 w osoczu i dane mikrobiologiczne z 876 bliźniaków.

Ta kohorta 876 wolontariuszy wcześniej była wykorzystywana do zbadania ludzkiego wpływu genetycznego na mikrobiologię jelit w odniesieniu do przyrostu masy ciała i choroby.
Dane z mikrobomów analizowano stosując technikę sekwencjonowania rybosomu rybonukleinowego 16S. Omega-3 spożycie pokarmów oceniono przy użyciu kwestionariusza dotyczącego częstotliwości spożycia.

Jednoznacznie stwierdzono, że zarówno spożycie kwasów omega-3, jak i ich poziom w surowicy, były silnie związane z różnorodnością i liczbą gatunków zdrowych bakterii w jelicie.
Dodatkowo odkryto, że przy wyższym spożyciu kwasów tłuszczowych omega-3 wzrasta poziom specyficznych bakterii związanych z niższym stanem zapalnym i niższym ryzykiem otyłości.

 

Źródło:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/319375.php

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes