Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy!

Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy!

Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy! Najnowsze doniesienia pochodzące z ostatniego Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, mówią o tym, że wyższe spożycie kawy jest związane z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu. Badanie obserwacyjne sugeruje, że kawa może stanowić istotny element zdrowej diety.

Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy!

 

Celem badania była analiza związku między konsumpcją kawy a ryzykiem przedwczesnej śmiertelności w śródziemnomorskiej kohorcie.
Analiza ta obejmowała 19 896 uczestników projektu SUN (Seguimiento Universidad de Navarra- wieloletnie badanie), a średni wiek uczestników w czasie rejestracji wyniósł 37,7 lat.
Po przystąpieniu do badania uczestnicy wypełniali kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożycia, aby zebrać informacje dotyczące spożycia kawy, stylu życia, aktywności fizycznej, palenia tytoniu, cech socjodemograficznych, pomiarów antropometrycznych, stanu zdrowia czy historii przyjmowanych leków.
Pacjenci byli obserwowani przez 10 lat, w tym czasie zmarło 337 uczestników.

Naukowcy stwierdzili, że uczestnicy, którzy spożywali co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, mieli 64% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż ci, którzy nigdy lub prawie nigdy nie spożywali kawy. Co ważne udało się również zaobserwować znaczną interakcję między spożyciem kawy a wiekiem.

U osób, które miały co najmniej 45 lat, picie dwóch dodatkowych filiżanek kawy dziennie wiązało się z 30% niższym ryzykiem śmiertelności podczas obserwacji.

 

Źródło:
dietetycy.org.pl
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170827101750.htm
http://www.medicalnewstoday.com/articles/319178.php

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes