Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia

Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia

Jak się okazuje, orzeszki ziemne obecne w diecie matki karmiącej i jej dziecka, to mniejsze ryzyko rozwoju alergii. Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia – orzeszki ziemne

Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia

Wyniki z kanadyjskich badań, opublikowanych w „Journal of Allergy and Clinical Immunology”, dowodzą, że gdy karmiąca matka je orzeszki ziemne i poda je dziecku przed ukończeniem przez nie 1. roku życia, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na te orzechy u swojej pociechy.

Wcześniejsze opublikowane wyniki badań na temat korzyści wczesnego przyzwyczajania dzieci do orzechów doprowadziły do zmiany w zaleceniach żywieniowych, ale nadal nie było zaleceń dla karmiących matek.
Te badanie jest pierwszym, w którym rozważono zarówno spożywanie orzeszków ziemnych przez matki w okresie karmienia piersią, jak i czas rozpoczęcia podawania orzeszków dzieciom.

Badania dotyczące astmy u dzieci

Naukowcy przeanalizowali kanadyjskie badanie dotyczące astmy wśród dzieci, które były prowadzone w 90-tych latach. W związku z tym, iż kwestionariusze wykorzystywane w tamtym badaniu zawierały obszerne dane dotyczące odżywiania dzieci i matek, badania były powtarzane, wykonywano testy na alergie, a przede wszystkim były długoletnie (obserwacje do 15 r.ż. dzieci)- stanowiły dobry materiał badawczy.

W badaniu brały udział 4 grupy: w pierwszej karmiące matki jadły orzechy i podawały je dzieciom; w drugiej – karmiące matki jadły orzechy, ale nie podawały ich dzieciom; w trzeciej tylko dzieci otrzymywały orzechy; a w czwartej ani matki, ani dzieci nie jadły orzechów.

58,2 proc. spośród badanych matek jadło orzeszki ziemne w okresie karmienia piersią; 22,5 proc. wprowadziło ten produkt do diety dzieci przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Z badań prowadzonych po siedmiu latach wynikało, że średnio u 9,4 proc. dzieci rozwinęła się wrażliwość na orzeszki ziemne, ale najniższy odsetek występowania uczuleń (1,7 proc.) był wśród dzieci, których matki jadły orzechy i podawały je dzieciom przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Owe badania były przyczynkiem do zmian zaleceń żywieniowych, podobnie powinno się stać i tym razem. Tym bardziej, że stanowisko amerykańskiego National Institute of Allergy and Infectious Diseases, jednego z rządowych instytutów wchodzących w skład Narodowych Instytutów Zdrowia, jest takie, że dzieci powinny otrzymywać posiłki zawierające orzeszki ziemne „wcześnie i często”.

 

 

Źródło:
Rynek Zdrowia/Polska Agencja Prasowa- Anna Lach

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes