Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi

Nawiązując do niedawno obchodzonego Światowego Tygodnia Karmienia Piersią, dostarczamy kolejnego dowodu na to, iż karmienie naturalne może uchronić matkę, aż o 2% przed zachorowaniem na raka piersi. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi

Wyniki analiz z 18 badań możemy przeczytać w raporcie opublikowanym przez American Institute for Cancer Research (AICR) i World Cancer Research Fund (WCRF).

Badacze przekonują też, że samo karmienie piersią, trwające co najmniej 5 miesięcy, obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 2 proc. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca natomiast, by przed wprowadzeniem do jadłospisu dziecka innych produktów, karmić je piersią przez co najmniej 6 miesięcy.
Nie każda mama może karmić piersią, ale ważne jest to, aby każda, która karmi miała świadomość tego, co dobrego robi dla siebie i malucha. Poza tym, że dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych, wzmacnia odporność, zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju infekcji i zachorowania na astmę. Wykazano ponadto, że dzieci karmione piersią wolniej przybierają na wadze. Są zatem mniej zagrożone otyłością, która również koreluje z występowaniem różnego rodzaju nowotworów.

Dlaczego akurat karmienie piersią wpływa na zahamowanie rozwoju raka piersi?

Karmienie naturalne opóźnia rozpoczęcie menstruacji po porodzie, a więc skraca czas ekspozycji na hormony- estrogeny, powiązane z występowaniem raka piersi. Ponadto istnieją przypuszczenia, że laktacja umożliwia wyzbycie się przez kobietę komórek z uszkodzonym DNA, które mogłyby dać początek chorobie nowotworowej. Bierze się także pod uwagę, że w wyniku laktacji następuje zmiana w zakresie ekspresji genów.

Źródło:
naukawpolsce.pap.pl
rynekzdrowia.pl

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes