
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną związaną z naszym układem odpornościowym. Pacjenci, u których zdiagnozowano to schorzenie wiedzą jak ważne w jej leczeniu są preparaty kontrolujące działanie lewotyroksyny. Jednak farmakologia to nie wszystko. Ważną rolę w zmaganiu się z problemami tarczycy odgrywa dobrze zbilansowana dieta.
Początkowym objawem, który zwaraca uwagę na stan zdrowia u osób diagnozowanych pod kątem Hashimoto jest nagły wzrost masy ciała. Jest to jednak jeden z wielu objawów rozwoju Hashimoto. Niestety osoby te w wielu przypadkach starają się stosować dietę o jak najmniejszej ilości kalorii, np.: 1200. Jest to bardzo duży błąd. Przy tak niskiej kaloryczności nasz metabolizm zamiast ruszyć będzie niestety stał w miejscu, a przecież nie o taki efekt nam chodzi. Dodatkowo tak ubogoenergetyczna dieta nie zapewni nam wszystkich witamin oraz składników mineralnych.
Gruczoł tarczycowy wydziela dwa rodzaje hormonów odpowiedzialnych za szereg funkcji w organizmie, jak np. przemianę węglowodanów, rozkład tłuszczów, zwiększenie zużycia tlenu oraz wzrost energii w komórce, wspomaganie syntezy białka, wzmożenie zużycia witamin, wpływ na metabolizm kości, wapnia i fosforanów. Odpowiednia dieta, zdaje się nieodzownym elementem, aby zachować równowagę w organizmie.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wiele elementów diety powinno ze sobą współgrać, ile produktów i pokarmów należy do diety włączyć lub wykluczyć, aby tarczyca działała prawidłowo, a Ty mógłbyś poczuć się lepiej?
Istotą diety w chorobach tarczycy jest odpowiednia podaż, przy odpowiednim stosunku białek, tłuszczy i węglowodanów; zastosowanie wg najnowszych doniesień – diety przeciwzapalnej – z odpowiednim stosunkiem kwasów omega 3 i 6. Niezwykle ważne są takie składowe jak: zapewnienie odpowiedniej podaży jodu, selenu, cynku, witaminy E, A, witamin z gr. B.
Czy wiesz, że należy ograniczyć warzywa z rodzin krzyżowych oraz soję, które ograniczają wykorzystanie jodu, utrudniają wchłanianie ważnych pierwiastków w organizmie (Ca, Mg, Fe, Zn), są produktami wolotwórczymi?
Najważniejsze składniki odżywcze, w które powinna być bogata dieta osób zmagających się z Hashimoto to selen oraz cynk. Należy jednak pamiętać, że suplementacja nie zawsze jest w tym przypadku konieczna, gdyż dobrze zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić nam te składniki mineralne. Dodatkowo dieta osób z Hashimoto bardzo często posiada niedobory błonnika, żelaza oraz magnezu. Czy da się ułożyć dietę dla siebie na własną rękę? Niestety nie, jesteśmy w stanie poprawić swoje nawyki żywieniowe samodzielnie, ale indywidualnie zbilansowana dieta to temat dla dietetyka, który nie tylko zajmie się ułożeniem odpowiedniego dla nas jadłospisu, ale również powie nam jak powinniśmy się odżywiać, czego unikać, jakich produktów kompletnie się nie bać, gdyż istnieje wiele spekulacji na temat odpowiedniej diety dla osób u których wystąpiły problemy z tarczycą.

Marta Tomasik
Jestem absolwentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale również pasja. Współpracuję z pacjentami chorymi na niedoczynność tarczycy (Hashimoto), insulinooporność oraz nietolerancje i alergie pokarmowe, pomagam osobom z nadwagą oraz otyłością. Do każdego podchodzę indywidualnie, plan żywieniowy dostosowuję według upodobań pacjentów, ich aktywności fizycznej oraz trybu życia. Staram się przekazać moim podopiecznym, że dieta to nie katorga oraz głodówka tylko apetyczna zmiana nawyków żywieniowych oraz poprawa stylu życia.