Gluten nie taki straszny?

Gluten nie taki straszny?

Jak się okazuje na łamach czasopisma „Gastroenterology”, przyczyną dolegliwości gastrycznych przypisywanych często spożyciu glutenu mogą być tak naprawdę fruktany. Gluten nie taki straszny?

Gluten nie taki straszny?

Fruktany to węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego, zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy. Obecne są m.in. w pszenicy, cebuli i czosnku.
Wcześniejsze badania sugerowały zależność pomiędzy spożywaniem fruktanów, a objawami zespołu jelita wrażliwego

W badaniach naukowców z Uniwersytetu Oslo w Norwegii oraz Uniwersytetu Monash w Australii, brało udział 59 osób, które same u siebie stwierdziły nietolerancję glutenu (bez diagnozy celiakii) i na co dzień stosowały dietę bezglutenową.
Uczestnikom wręczono batony, które zawierały gluten lub fruktany lub placebo. Miało to posłużyć wychwyceniu co tak naprawdę może być przyczyną dyskomfortu w układzie pokarmowym.

Jak już pisaliśmy wyżej, uczucie wzdęcia najczęściej występowało u uczestników po spożyciu batoników zawierających fruktany.
Naukowcy podkreślają, że takie rozróżnienie ma bardzo istotne znaczenie, ponieważ dieta uboga w gluten, a ostatnio bardzo modna, prowadzona w sposób nieodpowiedni i bez przyczyny, może m.in.  zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Źródło:
Rynek Zdrowia/Polska Agencja Prasowa

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes