Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności

Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności

Ostatnie badania wskazują, że uczucie głodu i pełności może wiązać się z indywidualnymi oczekiwaniami i wyobrażeniami o posiłku, a nie z tym, ile jedzenia znajduje się na talerzu. Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności.

Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności

 

Nowe badanie prowadzone przez dr Steven’a Brown’a z Uniwersytetu w Sheffield Hallam w Wielkiej Brytanii analizuje sposób, w jaki umysł może wpływać na nasze stany głodu i pełni.

Wyniki badań

Wyniki zostały zaprezentowane na corocznej konferencji Psychologii Zdrowia Psychiatrii Brytyjskiej Towarzystwa Psychologicznego, która odbyła się w Cardiff w Wielkiej Brytanii.

W badaniu wzięło udział 26 osób. Uczestnicy brali udział w podwójnym eksperymencie, gdzie otrzymywali śniadanie, a uczucie głodu i uczucia sytości oraz ich zachowanie podczas kolejnych posiłków były monitorowane przez cały dzień.
Za pierwszym razem uczestnicy zostali poinformowani, że jedzą omlet z jajkiem, podczas gdy podczas drugiej wizyty powiedziano im, że to omlet z 4 jaj. Prawdą było, iż oba serwowane śniadania były złożone z omletu zawierającego 3 jajka.

Jak udało się odkryć podczas badania, ludzie którzy myśleli, że jedli mniejsze śniadanie, odczuwali głód już po 2 godzinach. Również jedli więcej na lunch i mieli większy spożycie kalorii w ciągu dnia niż kiedy myśleli, że mieli większe śniadanie.

Dodatkowo podczas badania, pobierano uczestnikom próbki krwi, aby zbadać poziom greliny- tzw. hormonu głodu.  Na tej podstawie można stwierdzić czy ma on jakikolwiek związek z zachowaniem żywieniowym badanych osób.
Uzyskane w tym wypadku wyniki  sugerują, że zmiany zgłoszonego występującego głodu u uczestników i różnice w późniejszym zużyciu nie wynikają z różnic w fizycznej reakcji uczestników na jedzenie.

Zespół dr Brown’a donosi, że znaczące różnice w odczuciu głodu były zazwyczaj rejestrowane 2 godziny po posiłku. Jednak zdumiewające jest to, że nawet jeśli nie odnotowano znacznej zmiany uczucia głodu, uczestnicy nadal spożywali większy kolejny posiłek, jeśli przypomnieli sobie spożyte wcześniej mniejsze śniadanie.

Celem badania było znalezienie sposobów, w jaki możemy wpływać pozytywnie na zachowanie ludzi bez ingerencji w codzienne życie.

Dr Brown uważa również, że dalsze badania nad funkcjonowaniem mechanizmów głodu powinny skupiać się na umysłach, a nie na ciele.

 

Źródło:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/319335.php

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes