Frytki zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci!
Jak się okazuje z najnowszych badań opublikowanych na łamach The American Journal of Clinical Nutrition, przeprowadzonych przez Luigi Fontana, z włoskiej Brescia University Medical School, to właśnie frytki dwukrotnie zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci u osób spożywających je co najmniej 3 razy w tygodniu. Frytki zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci!
Frytki od co najmniej 20 lat podbijają rynek Fast Food, zmieniając co rusz swoje oblicze. W końcu jednak ktoś postanowił się przyjrzeć bliżej ich wpływowi na organizm.
Badania objęły próbę 4400 osób dorosłych z USA i trwały 8 lat.
Badaczom udało się wykazać, że osoby, które spożywały produkty takie jak frytki, chrupki czy placki ziemniaczane 2-3 razy w tygodniu były dwa razy bardziej narażone na przedwczesną śmierć w porównaniu do osób nie spożywających w ogóle tego typu produktów.
Ponadto udowodniono, że wraz ze wzrostem częstotliwości spożycia smażonych produktów ziemniaczanych ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci rosło.
Naukowcy podkreślili negatywny wpływ na zdrowie smażonych dań z ziemniaków, a także wskazali potrzebę prowadzenia dalszych badań nad wpływem konsumpcji ziemniaków ogółem na wzrost ryzyka wystąpienia przedwczesnej śmierci.
Źródło: dietetycy.org.pl, medicalnewstoday.com