2 lutego 2017

Dysbioza jelitowa

Dysbioza jelitowa a stan naszego zdrowia

Dysbioza jelitowa a raczej badanie pod jej kątem może dać bardzo ważne informacje na temat stanu naszego zdrowia. Funkcje fizjologiczne flory jelitowej są w ostatnich latach intensywnie badane i stanowią jeden z głównych tematów wielu badań naukowych. Obecnie wiadomo, że flora jelitowa, posiada ponad 500 różnych gatunków bakterii. W jelitach zdrowego człowieka bytuje około 2-3 kilogramów drobnoustrojów. Gdyby pozbawić ludzki organizm tego ekosystemu, nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować, a nawet przeżyć.

dysbioza jelitowa

 

Przypuszcza się, że flora jelitowa poprzez utrzymywanie środowiska beztlenowego w jelicie grubym oraz poprzez syntezę substancji ochronnych takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (głównie przez bakterie syntetyzujące kwas mlekowy, jak np. Bifidobacterium czy Lactobacillus) hamuje wzrost mikroorganizmów patogennych. Taka funkcja barierowa rozwija się u dzieci karmionych piersią od mniej więcej 2-4. tygodnia po urodzeniu, dzięki zasiedlaniu jelita przez bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus. Innymi funkcjami flory jelitowej są: stymulacja perystaltyki jelit, uczestniczenie w syntezie witamin oraz regulacja rozwoju i czynności jelitowego systemu odpornościowego.

Mikroflora jelitowa odgrywa główną rolę w profilaktyce i leczeniu licznych chorób. Analiza równowagi mikrobiologicznej jelita, a następnie odbudowa ewentualnych zaburzeń jest, więc metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz bezpieczną terapią wspomagającą leczenie, dającą niezwykle spektakularne efekty.

Przyczyny występowania dysbiozy jelitowej

Badania naukowe donoszą, iż dysbioza jelitowa wpływa na powstawanie szeregu chorób, nie tylko wywodzących się z obszaru układu pokarmowego. Mikroflora tworzona jest nie tylko przez drobnoustroje pożyteczne i prozdrowotne, lecz także przez potencjalnie chorobotwórcze bakterie i grzyby drożdżopodobne. Jeśli te korzystne dominują w jelicie, uniemożliwiają mikroorganizmom chorobotwórczym
i drożdżakom nadmierne namnożenie się.

Jednak współczesny tryb życia znacznie wpływa na powstawanie zaburzeń w jej składzie: zła dieta, antybiotykoterapia, niesteroidowe leki przeciwzapalne, używki, długotrwały stres psychiczny i fizyczny, ale także zabiegi, przebyte operacje przewodu pokarmowego, niehigieniczny tryb życia.

Dysbioza jelitowa chorobą cywilizacyjną

Naukowcy alarmują, iż omawiana dysbioza jelitowa może być przyczyną rozwoju i/ lub podtrzymania szeregu jednostek chorobowych, zwłaszcza tzw. „chorób cywilizacyjnych”. Kojarzone są także z niektórymi schorzeniami jelit i chorobami alergicznymi należącymi do grupy schorzeń atopowych. Szczególną grupą ryzyka, na co należy znacząco zwracać uwagę są dzieci urodzone poprzez cesarskie cięcie, gdzie kolonizacja ich przewodu pokarmowego jest opóźniona i niestety nieprawidłowa od narodzin.

Jedyną metodą na odbudowanie mikroflory jelitowej jest zdiagnozowanie problemu i dobór odpowiedniej diety, w połączeniu z suplementacją probiotyczną

Probiotyki są to wywodzące się z jelita żywe szczepy mikroorganizmów, które znakomicie odbudowują mikroflorę jelitową- przeżywają pasaż jelitowy, kolonizują obszar jelita grubego
i rozwijają tam swój pozytywny efekt- eliminując patogenne i chorobotwórcze, grzyby i bakterie.

Bardzo ważne jest to, aby probiotykoterapia, została w odpowiedni sposób dobrana. Każdy probiotyk działa inaczej, dobrze dobrany, wraz ze zdrową dietą, do uzyskanych wyników badań, daje możliwość poprawy stanu zdrowia.

Zaburzenia w mikroflorze jelitowej przyczyniają się do szeregu dolegliwości, które mogą predysponować do wykonania badania flory jelitowej:

  • Zaburzenia trawienia i wchłaniania
  • Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, mdłości, refluks żołądkowo – jelitowy)
  • Nietolerancje i alergie pokarmowe
  • Atopowe zapalenie skóry i inne problemy skórne (trądzik, świąd, nawracające zakażenia skóry)
  • Nawracające infekcje dróg oddechowych, ucha środkowego, zatokNawracające infekcje układu moczowo – płciowego i przewodu pokarmowego
  • Grzybica przewodu pokarmowego
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Nadwaga i otyłość
  • Pogorszenie kondycji psychofizycznej
  • Zespół nadpobudliwości psychoruchowej
  • Zaburzenia ze spektrum autyzmu
  • Zaburzenia nastroju

Dysbioza jelitowa a inne choroby

Długotrwale zaś utrzymujący się stan dysbiozy jelitowej przyczynia się do powstawania wielu chorób, jak cukrzyca, nadwaga/otyłość, choroby autoimmunologiczne, choroby reumatyczne. Zaburzenia składu flory bakteryjnej, jakie powstają w obrębie jelit, przyczynia się do niezdolności przyswajania niektórych składników pokarmowych, niewydolności niektórych narządów, co w dalszym rezultacie, wywołuje reakcje zapalne w jelitach. Zaś długotrwałe procesy zapalne toczące się w obrębie jelit, prowadzą do utraty szczelności jelita (zespół przesiąkliwego jelita LGS)
i zdwojonych reakcji immunologicznych- co powoduje zaostrzenie objawów i pogorszenie stanu zdrowia.

Naszym Pacjentom proponujemy wykonanie analizy ilościowej flory jelitowej

Jest to badanie o szerokim spektrum.
Obok badania jakościowego stolca w kierunku drobnoustrojów ewidentnie patologicznych (Salmonella, Campylobacter, Yersinia, Shigella) oraz oznaczenia wartości pH, analiza ilościowa flory jelitowej obejmuje oznaczenie liczby komórek mikroorganizmów wskaźnikowych tlenowych
i beztlenowych (flora ochronna), mikroorganizmów z wyraźnym metabolizmem proteolitycznym oraz grzybów. Na podstawie uzyskanych wyników wykonuje się ich opis szczegółowy w formie tekstowej oraz ocenę składu drobnoustrojów. W miarę możliwości opracowuje się także zalecenia terapeutyczne. Zalecenia te obejmują wskazówki dotyczące diety oraz sugerują dobór odpowiedniej suplementacji probiotycznej, dzięki której możecie Państwo poprawić i odbudować skład bakterii jelitowych.
Celem wykonania analizy ilościowej otrzymają Państwo specjalny zestaw z dokładnie opisaną instrukcją poboru materiału. Z pomocą praktycznych zestawów, w prosty sposób można pobrać próbkę kału do badania, zwracając szczególną uwagę na jej prawidłowe zabezpieczenie.

Badanie dysbiozy jelitowej można wykonać w każdym punkcie pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych po wcześniejszym kontakcie z infolinią.

Wpis przygotowany na podstawie materiałów:

1. Asemi Z, Khorrami-Rad A, Alizadeh SA, Shakeri H, Esmaillzadeh A.: Effects of synbiotic food consumption on metabolic status of diabetic patients: a double-blind randomized cross-over controlled clinical trial.Clin Nutr. 2014 Apr;33(2):198-203.
2. Blaut M, Clavel T. Metabolic diversity of the intestinal microbiota: implications for health and disease. J Nutr 2007; 137:751-5.
3. Cukrowska B., Czarnowska E.: Wpływ probiotyków na układ immunologiczny. Zakażenia, 2007, 1, 59 -64.
4. Ignyś I., Piątkowska P., Cichy W.: Probiotyki i prebiotyki w żywieniu i leczeniu dzieci. Pediat. Pol. 2008; 83 (1): 68-75.
5. Ignyś I., Piątkowska P., Roszak D.: Mikroflora jelitowa a rozwój nieswoistych zapaleń jelit u dzieci.Now. Lek. 2007; 76 (1): 59-64.

6. Ignyś I., Szachta P., Gałęcka M.,  Schmidt M., Pazgrat-Patan M.: . Methods of analysis of gut microorganism – actual state of knowledge Annals of agricultural and environmental medicine: AAEM 12/2014; 21(4):799-803.
7. Lee J., Seto D., Bielory L.: Meta-analysis of clinical trials of probiotics for prevention and treatment of pediatric atopic dermatitis, J Allergy Clin Immunol 2008, 121 (1), 116–21.
8. Nowak A, Libudzisz Z. Mikroorganizmy jelitowe człowieka. Stand Med 2008; 1: 372-9.
9.Svačina Š.: The microbial flora in the digestive tract and diabetes. Vnitrni Lekarstvi Journal 2015 Apr;61(4):361-4.
10. Szachta P.: Od jelita do depresji. Jak mikroflora jelitowa wpływa na nasz nastrój: FOOD FORUM 1 (11)/2016: 4-18.
11. Opracowania na podstawie broszury informacyjnej Laboratorium LADR.