Diety nisko węglowodanowe a wady cewy nerwowej potomstwa

Diety nisko węglowodanowe a wady cewy nerwowej potomstwa

Starasz się o potomstwo? Zadbaj o dietę! Diety nisko węglowodanowe oraz mocno restrykcyjne nie są w tym czasie dla Ciebie! Diety nisko węglowodanowe a wady cewy nerwowej potomstwa – czytaj więcej!

Diety nisko węglowodanowe a wady cewy nerwowej potomstwa

Najnowsze wyniki badań mówią, że kobiety, które stosują diety rygorystyczne o sztywnych zasadach, ubogie w węglowodany narażają swoje przyszłe potomstwo na ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej. Badania przeprowadzone były przez University of North Carolina w Chapel Hill.

Dieta kobiety przed ciążą, w jej trakcie, a także w okresie karmienia ma istotne znaczenie dla zdrowia dziecka. O tym mówi się już od dłuższego czasu. Natomiast przeprowadzone badanie jest pierwszym, które ocenia związek między niską podażą węglowodanów w diecie, a urodzeniem dzieci z wadami cewy nerwowej.

Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Birth Defects Research”.
Jak się okazało, kobiety z niskim spożyciem węglowodanów mają o 30% większe prawdopodobieństwo urodzenia dzieci z wadami cewy nerwowej, takimi jak rozszczep kręgosłupa i bezmózgowie, które mogą prowadzić do dożywotniej niepełnosprawności, a nawet śmierci niemowląt, w porównaniu oczywiście z kobietami, które nie ograniczają spożycia węglowodanów.

Suplementacja kwasem foliowym

Do tej pory zwracano uwagę na suplementację kwasem foliowym, jako witaminie z grupy B, minimalizującej ryzyko uszkodzenia cewy nerwowej płodu. Niestety u kobiet stosujących diety nisko węglowodanowe, podaż kwasu foliowego spada aż o połowę!

Minimalna dawka kwasu foliowego zalecana kobietom w wieku rozrodczym to min. 400 µg/dzień. Problem w tym, że wiele kobiet stosuje kwas foliowy dopiero w chwili potwierdzenia wiadomości o ciąży. Restrykcje żywieniowe w tym wypadku, ograniczenie węglowodanów w diecie sprawia, że podaż kwasu foliowego drastycznie spada. Natomiast suplementacja kwasem w późniejszym etapie ciąży, może być niewystarczająca, gdyż może ona się odbyć po wystąpieniu już wady cewy nerwowej u dziecka.

 

Źródło doniesień naukowych:
Tania A. Desrosiers, Anna Maria Siega-Riz, Bridget S. Mosley, Robert E. Meyer. Low carbohydrate diets may increase risk of neural tube defects. Birth Defects Research, 2018

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes