Dieta bezglutenowa – chwilowa moda, czy złoty środek na zdrowie?

Dieta bezglutenowa – chwilowa moda, czy złoty środek na zdrowie?

Zgodnie z obowiązującym stanem wiedzy, dieta bezglutenowa jest dietą polecaną osobą z celiakią oraz osobom z nadwrażliwością na gluten. Czyli tylko w uwarunkowanych przypadkach, gdzie dowóz glutenu wiąże się z przykrymi dolegliwościami dla Pacjenta bądź stanowią dla niego zagrożenie życia, tak jak to bywa w przypadku celiakii. Dieta bezglutenowa – chwilowa moda, czy złoty środek na zdrowie?

Dieta bezglutenowa – chwilowa moda, czy złoty środek na zdrowie?

Jak się okazuje, z kolejnych doniesień naukowych, moda na powszechnie panującą dietę bezglutenową, może okazać się niebezpieczna, zwłaszcza w przypadku osób, które nie maja zdrowotnych wskazań do jej stosowania.

Amerykańscy badacze zainteresowali się tematem na tyle, że przeanalizowali dane pochodzące z trzech długoterminowych badań. Udział wzięło w nich blisko 200 tys. osób. Co parę lat (całe badania trwały 30 lat), ochotnicy ci wypełniali drobiazgowe kwestionariusze dotyczące codziennie spożywanego pokarmu, w tym makaronu, płatków zbożowych, pizzy, muffinów, precli i chleba. Na tej podstawie naukowcy byli w stanie określić ilość codziennie przyjmowanego przez tych ludzi glutenu.

Celem badania było określenie czy konsumpcja glutenu będzie miała wpływ na zdrowie ludzi, u których nie ma żadnych medycznych podstaw do unikania tej substancji.

Eksperyment miał charakter czysto obserwacyjny, więc wymaga dalszego obserwowania
i potwierdzenia kolejnymi badaniami, jednak wniosek jaki udało się uzyskać jest jednoznaczny.

Okazało się, że u osób, które jadły glutenu najwięcej, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II było o 13 procent niższe niż w przypadku ludzi spożywających najmniej glutenu.

Naukowcy tłumaczą ten fakt tym, że ochotnicy jedzący mniej glutenu, spożywali również mniej błonnika pokarmowego. Błonnik ma duże znaczenie dla zapobiegania rozmaitego typu schorzeniom, w tym również cukrzycy.

Produkty bezglutenowe często posiadają znacznie mniejszą ilość błonnika pokarmowego, witamin czy składników mineralnych- co niestety czyni je mniej odżywczymi. Stąd sama dieta bezglutenowa powinna być prowadzona z rozwagą, aby nie dopuścić do niedoborów składników pokarmowych. Bezzwłocznie należy rozważyć słuszność jej stosowania, w przypadkach gdzie jest nieuzasadniona.

Źródło: zdrowie.pap.pl

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes