Cynamon łagodzi skutki diety wysokotłuszczowej

Cynamon łagodzi skutki diety wysokotłuszczowej

 Cynamon łagodzi skutki diety wysokotłuszczowej. Wyniki badania dotyczące ochronnych właściwości cynamonu zaprezentowano na konferencji American Heart Association’s Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology/Peripheral Vascular Disease 2017 Scientific Sessions, która odbyła się w dniach 4-6 maja w Minneapolis (USA).

Cynamon łagodzi skutki diety wysokotłuszczowej

Badania zostały przeprowadzone na gryzoniach, jednak ich wyniki zdają się być mocno obiecujące w kierunku ludzi. Cynamon przez nich spożywany w diecie zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu.

Szczury przez 12 tygodni były karmione wysokotłuszczową dietą. Część zwierząt otrzymywało w tym czasie dodatek w postaci suplementów z cynamonem.

Pod koniec badania okazało się, że szczury, które spożywały cynamon, ważyły mniej, miały mniej tłuszczu w okolicy brzucha i zdrowszy poziom cukru, insuliny oraz tłuszczu w całym organizmie – niż gryzonie, w których dieta była uboga we wspomnianą przyprawę.
Dodatkowo te, u których występował w diecie cynamon, posiadały mniej cząsteczek odpowiedzialnych za składowanie tłuszczu, a także więcej molekuł antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, co sprawiało, że były bardziej odporne na działanie stresu.

Na podstawie właśnie owych wyników badań, naukowcy wsnuli wniosek, jakoby cynamon redukował szkodliwe skutki stosowania wysokotłuszczowej diety.

Źródło: Rynek Zdrowia/ PAP

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes