Cierpisz na niealkoholowe stłuszczenie wątroby? Zadbaj o dietę!

Cierpisz na niealkoholowe stłuszczenie wątroby? Zadbaj o dietę!

Cierpisz na niealkoholowe stłuszczenie wątroby? Zadbaj o dietę! Nie zapominaj o przeciwutleniaczach w swojej diecie! Badania mówią o tym, że rozwój otyłości i stłuszczenia wątroby u dzieci ma związek z wpływem odżywiania matki w okresie ciąży na mikrobiom jelitowy płodu.

Cierpisz na niealkoholowe stłuszczenie wątroby? Zadbaj o dietę!

Otyłość ciężarnej matki wpływa na  to, iż płód rozwija się w środowisku stanu zapalnego. Stan taki prowadzi do trwałych zaburzeń pracy układu immunologicznego oraz zachwianej równowagi ogółu bakterii zamieszkujących jelita dziecka. W końcowym etapie może to prowadzić do zwiększonego ryzyka stłuszczenia wątroby.

Problem ten ukazuje po raz kolejny jak ważny jest aspekt zwracania uwagi na okres prenatalny i prawidłowe żywienie oraz masę ciała matki, które mają uchronić przed ewentualnymi skutkami zdrowotnymi dziecko w przyszłości.

Badania naukowców z Uniwersytetu Kolorado wskazują, że rozwój schorzenia, jakim jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby, może zatrzymać antyoksydant o nazwie pirolochinolinochinon (PQQ).
Przeciwutleniacz ten możemy znaleźć w m.in. kiwi, selerze, natce pietruszki i papai.

 

Źródło doniesienia naukowego:
http://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Badanie-zwiazek-zawarty-m-in-w-pietruszce-moze-zapobiegac-stluszczeniu-watroby,180635,11.html

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes