Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet

Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet Odpowiednią dietą  możemy działać zarówno prewencyjnie jak i leczniczo. Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet. Obecne badania wskazują, że około 30% nowotworom można zapobiec poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Poprzednie obserwacje wykazały, że regularne spożycie żywności wysoko przetworzonej przyczynia się do wzrostu masy ciała u dorosłych. Read more about Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet[…]

Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza

Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza Jak się okazuje z najnowszych doniesień, opublikowanych na łamach „Food and Chemical Toxicology”, wypijanie nawet ośmiu kaw dziennie nie zwiększa znacząco ryzyka złamania i upadku, szczególnie u zdrowych osób dorosłych, które spożywają odpowiednie ilość wapnia. Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza.   Wypłukiwanie wapnia z Read more about Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza[…]

Ser żółty nie taki straszny

Ser żółty nie taki straszny Czy wiesz, że sery żółte odznaczają się poza wysoką zawartością tłuszczu i wapnia, również sporą dawką magnezu? Ser żółty nie taki straszny? Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia mężczyźni powinni spożywać codziennie 400 mg magnezu, a kobiety 310 mg. Ser żółty jest bogaty w magnez i warto na stałe włączyć Read more about Ser żółty nie taki straszny[…]

Wpływ probiotyków na leczenie alergii na orzeszki ziemne

Wpływ probiotyków na leczenie alergii na orzeszki ziemne Jak możemy przeczytać w ”The Lancet Child & Adolescent Health”, leczenie alergii na orzeszki ziemne, poprzez doustne podanie probiotyku wraz z białkiem z orzeszków daje efekt utrzymujący się nawet cztery lata. Wpływ probiotyków na leczenie alergii na orzeszki ziemne. Alergie pokarmowe dotyczą około 250 mln osób na Read more about Wpływ probiotyków na leczenie alergii na orzeszki ziemne[…]

Migdały a cholesterol – dowiedz się dlaczego warto je jeść!

Migdały a cholesterol – dowiedz się dlaczego warto je jeść! Migdały a cholesterol – dowiedz się dlaczego warto je jeść! Migdały podnoszą stężenie „dobrego” cholesterolu. Jak się okazuje migdały są dobrym pomysłem na zdrową przekąskę. To źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i błonnika. Przede wszystkim jednak spożycie ich codziennie może wpływać na podniesienie poziomu Read more about Migdały a cholesterol – dowiedz się dlaczego warto je jeść![…]

Aktualne doniesienia naukowe dotyczące witaminy B3

Aktualne doniesienia naukowe dotyczące witaminy B3 Jak się okazuje nikotynamid może pomagać w prewencji czerniaka- najgorszej postaci raka skóry. Aktualne doniesienia naukowe dotyczące witaminy B3. Wnioski takie ukazały się w czasopiśmie Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine. Badań były wykonywane przez profesora Gary’ego Halliday z Uniwersytetu w Sydney w Australii i jego zespół. Nikotynamid, jest formą witaminy Read more about Aktualne doniesienia naukowe dotyczące witaminy B3[…]

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi Nawiązując do niedawno obchodzonego Światowego Tygodnia Karmienia Piersią, dostarczamy kolejnego dowodu na to, iż karmienie naturalne może uchronić matkę, aż o 2% przed zachorowaniem na raka piersi. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Wyniki analiz z 18 badań możemy przeczytać w raporcie opublikowanym przez American Read more about Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi[…]

Niesamowity wpływ mango na nieswoiste stany zapalne jelit

Niesamowity wpływ mango na nieswoiste stany zapalne jelit Regularne spożywanie mango może pozytywnie wpływać na pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit – informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University na stronie internetowej uczelni. Niesamowity wpływ mango na nieswoiste stany zapalne jelit! Nieswoiste zapalenia jelit to grupa chorób, z których najczęściej występującymi są choroba Leśniowskiego-Crohna oraz Read more about Niesamowity wpływ mango na nieswoiste stany zapalne jelit[…]

Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy

Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy. Jak wynika z badań opublikowanych przez „The Journal of Nutritional Biochemistry”, dieta bogata w orzechy włoskie sprzyja większemu zróżnicowaniu mikrobiomu jelitowego. Badania, co prawda były wykonywane na szczurach, jednak w aspekcie coraz większej ilości informacji docierających o korzystnym wpływie prawidłowej flory Read more about Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy[…]

Pomidory spowalniają rozwój raka skóry

Pomidory spowalniają rozwój raka skóry Jak możemy się dowiedzieć, codzienne spożywanie pomidorów spowalnia rozwój raka skóry o połowę – informują naukowcy z Ohio State University na łamach pisma „Scientific Reports”. Pomidory spowalniają rozwój raka skóry! Co prawda badania były prowadzone na myszach, jednak wyniki dają możliwość snucia bardzo przychylnych wniosków. Podczas badania gryzonie przez 35 Read more about Pomidory spowalniają rozwój raka skóry[…]