Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności

Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności Ostatnie badania wskazują, że uczucie głodu i pełności może wiązać się z indywidualnymi oczekiwaniami i wyobrażeniami o posiłku, a nie z tym, ile jedzenia znajduje się na talerzu. Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności.   Nowe badanie prowadzone przez dr Steven’a Brown’a z Read more about Głód sztuczką umysłu? Kilka słów o głodzie i pełności[…]

Acerola i jej właściwości

Acerola i jej właściwości Czas jesienno-zimowy, sprzyjający przeziębieniom już trwa. Jak pobudzić swoją odporność czy też wzmocnić organizm w czasie osłabienia? Na pomoc nadchodzi Acerola i jej właściwości. Naturalne źródło witaminy C i antyoksydantów- acerola- to jest odpowiedź! Dlaczego wybór padł na acerolę? A może dlatego, że zawiera ona najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców Read more about Acerola i jej właściwości[…]

Graviola- kolejny super food czy chwytliwy marketing?

Graviola- kolejny super food czy chwytliwy marketing? Graviola- kolejny super food czy chwytliwy marketing? Gravioli szybko udało się wejść w świat dietetyki, jako kolejny produkt będący wspaniałym źródłem pro zdrowotnie działających na organizm przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze utrzymują zdrowie komórek poprzez wychwytywanie i niszczenie wolnych rodników, przyczyniających się powstawania wielu niekorzystnych stanów w organizmie. Graviola (miętówka), jest Read more about Graviola- kolejny super food czy chwytliwy marketing?[…]

Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie

Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports dowodzą, że ludzie, którzy spożywają żywność bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, mają większą różnorodność bakteryjną w jelicie, co sprzyja lepszemu zdrowiu. Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie. Jak wiadomo kwasy omega 3 są kwasami Read more about Kwasy omega- 3, a ich wpływ na mikrobiom i zdrowie[…]

Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy!

Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy! Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy! Najnowsze doniesienia pochodzące z ostatniego Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, mówią o tym, że wyższe spożycie kawy jest związane z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu. Badanie obserwacyjne sugeruje, że kawa może stanowić istotny Read more about Kolejne doniesienia na temat kawy- po raz kolejny wielki plus dla kawy![…]

Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia

Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia Jak się okazuje, orzeszki ziemne obecne w diecie matki karmiącej i jej dziecka, to mniejsze ryzyko rozwoju alergii. Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia – orzeszki ziemne Wyniki z kanadyjskich badań, opublikowanych w „Journal of Allergy and Clinical Immunology”, dowodzą, że Read more about Kolejne badanie wpisujące się w nurt zmian w zasadach żywienia[…]

Spożycie soli a niewydolność serca

Spożycie soli a niewydolność serca Wyniki najnowszych badań prezentowanych podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) w Barcelonie sugerują, że wysokie spożycie soli może wiązać się nawet z dwukrotnie większym ryzykiem występowania niewydolności serca. Spożycie soli a niewydolność serca.   Badanie to zostało opublikowane na łamach Medical News Today. Zarówno AHA jak i WHO zaleca w Read more about Spożycie soli a niewydolność serca[…]

Dieta śródziemnomorska- kolejny dowód na jej zdrowotne właściwości

Dieta śródziemnomorska- kolejny dowód na jej zdrowotne właściwości Jak możemy przeczytać na łamach „JAMA Otolaryngology Head Neck Surgery”, dieta śródziemnomorka, oparta na produktach roślinnych, jest skuteczna w leczeniu refluksu krtaniowo-gardłowego, jak popularnie stosowane środki farmakologiczne. Dieta śródziemnomorska- kolejny dowód na jej zdrowotne właściwości Naukowcy z Feinstein Institute for Medical Research w Nowym Jorku przeprowadzili badania Read more about Dieta śródziemnomorska- kolejny dowód na jej zdrowotne właściwości[…]

Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet

Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet Odpowiednią dietą  możemy działać zarówno prewencyjnie jak i leczniczo. Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet. Obecne badania wskazują, że około 30% nowotworom można zapobiec poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Poprzednie obserwacje wykazały, że regularne spożycie żywności wysoko przetworzonej przyczynia się do wzrostu masy ciała u dorosłych. Read more about Przetworzona żywność a ryzyko wystąpienia raka u kobiet[…]

Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza

Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza Jak się okazuje z najnowszych doniesień, opublikowanych na łamach „Food and Chemical Toxicology”, wypijanie nawet ośmiu kaw dziennie nie zwiększa znacząco ryzyka złamania i upadku, szczególnie u zdrowych osób dorosłych, które spożywają odpowiednie ilość wapnia. Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza.   Wypłukiwanie wapnia z Read more about Wypłukiwanie wapnia z kości – Kawa a osteoporoza[…]