2 lutego 2017

Badania podstawowe

Badania podstawowe

Badania podstawowe to badania, które w cenie pierwszej wizyty u dietetyka (149 zł) otrzymuje każdy nasz Pacjent.
Ich wynik daje nam możliwość ewentualnego pokierowania Pacjenta na kolejne badania (Pacjenci MISJA DIETA objęci są wyjątkową ofertą cenową na badania laboratoryjne o wysokim znaczeniu diagnostycznym w przypadku doboru indywidualnej diety), które wraz z analizą składu masy ciała oraz wywiadem żywieniowo-chorobowym dają możliwość ułożenia jak najbardziej indywidualnych zaleceń dla danego Pacjenta.

Wszystkie badania podstawowe wykonywane są w Śląskich Laboratoriach Analitycznych.

badania podstawowe

Co obejmuje pakiet badań podstawowych?

Morfologia – interpretacja szeregu parametrów badanych w morfologii, szczególnie rozszerzona o dalsze badania diagnostyczne, może potwierdzić istnienie jakiegoś schorzenia. W przypadku leczenia żywieniowego najczęściej diagnozowana i leczona jest anemia (zbyt niski poziom hemoglobiny, krwinek czerwonych, hematokrytu).

Glukoza – podstawowe badania pomocne w diagnostyce/rozpoznaniu/profilaktyce stanów przedcukrzycowych i samej cukrzycy. Podwyższone poziomy glukozy, predysponują do włączenia diety z ograniczeniami cukrów prostych, a w przypadku osób z zawyżoną masą ciała – także do wdrożenia diety redukcyjnej.

Cholesterol całkowity – jeden ze wskaźników, którego wysoki poziom ma wpływ na rozwój miażdżycy w organizmie. Stąd tak istotne jest kontrolowanie jego poziomu i wdrożenie diety z obniżeniem tłuszczów zwierzęcych, a zwiększoną ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

HDL – lipoproteiny wysokiej gęstości, mające korzystny wpływ na zdrowie. Wskaźnik ten służy do określenie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Frakcja HDL jest wyższa u osób szczupłych, regularnie ćwiczących i niepalących. Podniesienie poziomu „dobrego cholesterolu” HDL można uzyskać poprzez zastosowanie zbilansowanej diety i wdrożenie wysiłku fizycznego.

LDL – lipoporteiny niskiej gęstości, mające niekorzystny wpływ na zdrowie. Ich podwyższony poziom wiąże się z powstawaniem ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Leczenie żywieniowe polega na wprowadzeniu diety niskocholesterolowej, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych.

Trójglicerydy – to organiczna substancja tłuszczowa (lipidowa), stanowiąca w organizmie największy magazyn energii. Jednak ich zbyt wysoki poziom może prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca, układu krążenia. Leczenie żywieniowe powinno cechować się ograniczeniem tłuszczów i cukrów prostych – słodyczy w diecie, ale także powinno redukować masę ciała.

AlAT/AspAT – próby wątrobowe, to badania biochemiczne krwi, w których ocenia się aktywność enzymów wątrobowych. Określenie aktywności powyższych enzymów umożliwia wykrycie i ocenę uszkodzenia komórek wątroby. Enzymy te nie są swoiste – to znaczy nie znajdują się wyłącznie  w komórkach wątroby – ale są obecne także w innych narządach (serca, nerki, mózg), których uszkodzenie może powodować wzrost ich poziomu w osoczu krwi. W przypadku zdiagnozowanych chorób wątroby, zależnie od ich podłoża, zaleca się stosowanie diety lekko strawnej  z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych. W niektórych przypadkach również wymagana jest manipulacja ilością białka w diecie. Stąd leczenie żywieniowe jest jednym z kluczowych elementów procesu leczenia.

Kwas moczowy – stężenie tego parametru jest nieodzownym elementem w diagnozowaniu dny moczanowej czy chorób nerek. W przypadku dny najważniejszym jest ograniczenie w jadłospisie produktów zawierających puryny – głównie spore ilości białka, pochodzącego z mięsa. Dieta ma za zadanie ograniczenie odkładania się kryształków kwasu moczowego w tkankach i stawach, co najczęściej powoduje dokuczliwy ból wśród Pacjentów z podagrą.

Kreatynina– jest produktem metabolizmu, jej stężenie pozwala monitorować pracę nerek. W przypadku zdiagnozowanych chorób nerek, dość istotne jest zastosowanie diety ubogiej w sód oraz dostosowanie ilości spożytego białka w diecie, w zależności od stanu obciążonego organu.

Sód – jest podstawowym kationem osocza. Jego główną funkcją jest utrzymywanie optymalnej objętości płynów oraz ciśnienia tętniczego krwi. Sód decyduje również o wielkości wymiany wody pomiędzy komórkami a środowiskiem zewnątrzkomórkowym. Odpowiada także za prawidłowe przekaźnictwo nerwowe.

Potas – bierze udział w przewodnictwie nerwowym oraz w procesie skurczu mięśni (w tym mięśnia sercowego), stąd jego prawidłowe stężenie we krwi jest niezmiernie ważne. Potas jak i sód są istotnymi elementami wykorzystywanymi w diagnozowaniu wielu chorób- głównie serca, nerek, tarczycy. Odpowiednio zbilansowana dieta gwarantuje utrzymanie tych elektrolitów na prawidłowym poziomie.

Chlor – jon chlorkowy jest głównym anionem płynów pozakomórkowych, znajduje się także w skórze, tkance podskórnej i kościach. Jako składnik kwasu solnego występuje w soku żołądkowym. Razem z jonami sodowym i potasowym bierze udział w zapewnieniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej oraz równowagi kwasowo-zasadowej.

Magnez – podobnie jak wapń, jest budulcem kości, odpowiada za proces krzepnięcia krwi oraz skurczu mięśnia sercowego. Jest także katalizatorem wielu enzymów. Jego niskie stężenie może powodować zaburzenia rytmu serca (dodatkowe skurcze, objawiające się uczuciem kołatania serca), drżeniem kończyn i języka, osłabieniem mięśni a także obniżeniem nastroju.

Żelazo– podstawowy składnik mineralny, bez którego organizm nie jest w stanie sprawnie funkcjonować. Niedobór tego składnika powoduje anemię. Leczenie żywieniowe w tym przypadku ma za zadanie dostarczenie żelaza na odpowiednim poziomie, chroniąc organizm przed skutkami postępującej anemii.

Badania podstawowe warto rozszerzyć też o dodatkowe parametry

Poniższe badania nie wchodzą już w cenę pierwszej wizyty, natomiast w kolejnych etapach pracy z Pacjentem zalecamy ich wykonanie. Część z nich, poprzez projekt Misja Dieta, można zakupić w atrakcyjniejszych cenach.

TSH/FT3/FT4– hormony tarczycy, głównie warunkujące możliwość zdiagnozowania chorób tarczycy- jej niedoczynności lub nadczynności. Choroby tarczycy często powodują dolegliwości metaboliczne, stąd tak ważnym elementem, choć niedocenianym, jest stosowanie odpowiedniej diety. Dostarczającej odpowiednie składniki do prawidłowego funkcjonowanie organu, np. jodu; wykluczającej np. produkty wolotwórcze; poprawiającej metabolizm; chroniąc przed wzrostem masy ciała, co często jest spotykane, w przypadku osób ciepiących na niedoczynność tarczycy.

Anty-TPO– przeciwciała, które u osoby zdrowej nie występują w krwi obwodowej. Ich obecność świadczy o chorobach tarczycy. Stanowi element diagnozowania chorób wspomnianego organu, razem z badanymi hormonami tarczycy.

Zaleca się również wykonanie badania poziomu witaminy D3 (metabolit 25OHD3), która jest kluczową witaminą dla organizmu (wpływa na prawidłowe uwapnienie kości, immunologię, pracę tarczycy, skłonność do chorób auto-agresywnych, niski poziom powiązany jest również z depresją, nowotworami, autyzmem).

Badanie ogólne moczu– mocz jest płynem wytwarzanym w nerkach i wydalanym z organizmu. Zawiera produkty przemiany materii, które są bezużyteczne lub szkodliwe dla organizmu. Badanie moczu może pomóc w rozpoznaniu wiele chorób, takich jak: choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych. Pozwala ocenić predyspozycje do tworzenia się kamieni, a także ułatwia diagnostykę cukrzycy, żółtaczki czy zapalenia trzustki. Jest również przydatne m.in. w diagnostyce chorób nadnerczy, przy monitorowaniu poziomu wapnia, do wykrywania specyficznych markerów różnych procesów chorobowych. Wraz z innymi zleconymi badaniami stanowi podstawę do zdiagnozowania wielu chorób, co umożliwia wprowadzenie odpowiedniego leczenia, w tym także żywieniowego.

Uważamy, że powyższe laboratoryjne badania podstawowe są konieczne w celu prawidłowego i skutecznego ułożenia zaleceń żywieniowych dla Klientów Misja Dieta.