Acerola i jej właściwości

Acerola i jej właściwości

Czas jesienno-zimowy, sprzyjający przeziębieniom już trwa. Jak pobudzić swoją odporność czy też wzmocnić organizm w czasie osłabienia? Na pomoc nadchodzi Acerola i jej właściwości.

Acerola i jej właściwości

Naturalne źródło witaminy C i antyoksydantów- acerola- to jest odpowiedź!

Dlaczego wybór padł na acerolę?

A może dlatego, że zawiera ona najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców – ponad 30 razy więcej niż słynące z niej cytryny. Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę jakże cenną witaminę. Dodatkowo przyswajalność witaminy C z aceroli jest bardzo duża w porównaniu z innymi bogatymi w tą witaminę źródłami, wynosi według doniesień, 60-90%!
Jak wiadomo witamina C jako antyoksydant, poprawia pracę układu krążenia. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości
i stawów.
Ponadto acerola to źródło zbawiennych dla organizmu karotenoidów, zawiera ich w składzie aż 17, z czego najwięcej jest oczywiście beta-karotenu. Związek ten zapewnia prawidłowe działanie wzroku, zapobiega chorobom serca i wzmacnia odporność.
Aktywność antyoksydacyjna soku z aceroli jest wyższa w porównaniu do innych źródeł przeciwutleniaczy.

Gdzie możemy ją spotkać?

Najczęściej acerolę możemy spotkać w postaci suplementów- soków, tabletek, proszku, dlatego, że owoce mają tak delikatną strukturę miąższu, że źle znoszą warunki przechowywania
i transportowania.
Acerola to cenne źródło witamin i karotenoidów, jednak warto wiedzieć, iż nie ma sensu stosować jej na zapas- tylko w okresach wzmożonych infekcji bądź już w jej trakcie.

Źródło:
poradnikzdrowie.pl
Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 2

Dowiedz się więcej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes